JAJKA FASZEROWANE AWOKADO: 

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka

  • ½ dojrzałego awokado

  • sok z cytryny

  • szczypta pieprzu

  • szczypta soli

                                 unnamed1.jpg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jajka gotować przez 10 minut z dodatkiem soli, wystudzić przelewając zimną wodą i obrać.

Przekroić jajka na pół i oddzielić żółtko od białka.

Awokado rozgnieść widelcem (lekko skropić cytryną, aby nie z ciemniało), dodać do żółtka i przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą pastę.

Białko gotowanego jajka nafaszerować masą.

MAZUREK KRUCHY, RAZOWY Z DAKTYLO - ORZECHOWYM KREMEM

BEZ CUKRU (WEGAŃSKI):

SKŁADNIKI:

Spód

  • 1 szklanka (130g) mąki orkiszowej razowej

  • 1/2 szklanki (ok 115g) oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej możesz użyć masła klarowanego ghee)

  • 1/2 szklanki (100g) ksylitolu lub erytrolu (1/2 szklanki)

  • 5 łyżek (50g) wiórków kokosowych

Krem

  • 2 garście (100g) daktyli suszonych

  • 3 garście (100g) mieszanki orzechów (laskowe, migdały, nerkowce)

  • skórka otarta z połowy świeżej pomarańczy (nie zastępuj jej kandyzowaną skórką z pomarańczy, to nie jest to samo, pamiętaj o tym )

Polewa

  • 2 paski (20g) czekolady gorzkiej bez cukru

  • 3-4 łyżki (30-40ml) mleka roślinnego lub mleczka kokosowego

                         mazurek-6-cie.jpg-kol.jpg-ostr.jpg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyłóż dno i boki foremki 25 x 28 cm. Jeżeli ciasto się rozsypało, to dokładnie ugnieć je palcami, aby ładnie się połączyło. Piecz w 180 st C przez ok 18 minut. Pozostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

Krem: daktyle zalej szklanką gorącej wody i pozostawić do namoczenia na ok 20 -30 minut. Odsącz z wody, zmiksuj na mus. Orzechy zalej zimną woda i pozostaw do namoczenia na ok 8-10 godzin. Odsącz z nadmiaru wody i zmiksuj. Mus daktylowy połącz ze zmielonymi orzechami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka lub mleczkiem.

Kruche ciasto posmaruj masą daktylowo – orzechową, wierzch polej czekoladą.  Na końcu dodaj dowolne orzechy (u mnie nerkowce) oraz posyp skórką z pomarańczy.

MAZUREK OWSIANY Z BAKALIAMI:

SKŁADNIKI:

  • 200 g płatków owsianych górskich

  • 125 ml wrzątku

  • 4 jajka

  • 100 g czekolady (u mnie 50 g czekolady białej i 50 g czekolady karmelowej)

  • 70 g miękkiego masła

  • 120 g cukru pudru

  • 4 łyżki wiórek kokosowych

  • 100 g suszonych moreli

  • 50 g suszonej żurawiny

  • 3 łyżki mąki ryżowej

Polewa:

  • gotowa polewa z ciemnej czekolady lub polewa domowa ( można podwoić porcje)

  • 50 g białej czekolady

  • 50 g karmelowej czekolady

  • łyżka mleka

  • łyżka masła

  • łyżka wiórek kokosowych

  • 2 garście suszonej żurawiny

  • 3 garście posiekanych orzechów włoskich

                    mazurek-owsiany-9.jpg                               

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Płatki owsiane zalej wrzątkiem. Czekoladę drobno posiekaj. Morele drobno pokrój. Wymieszaj z żurawiną i mąką.
Żółtka oddziel od białek i zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj miękkie masło i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj posiekaną czekoladę, płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz morele i żurawinę wymieszane z mąką. Wszystko wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do przygotowanej masy. Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką.
Masę wylej na blaszkę o wymiarach 20x30cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz ok. 35 minut.
Ciasto odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj polewę: czekoladę roztop z masłem i mlekiem. Polewę z ciemnej czekolady wylej na przestudzony spód i posyp orzechami i suszoną żurawiną. Skrop białą i karmelową czekoladą roztopionymi w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem. Posyp wiórkami kokosowymi.
Ciasto schłodź w lodówce.

BABKA PEŁNOZIARNISTA ZE ZDROWYM LUKREM:

SKŁADNIKI:

  • 140g mąki pszennej

  • 60g płatków owsianych

  • 100g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu

  • 3 łyżki oleju

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mleka 0,5 %

  • 2 łyżki cukru brzozowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • aromat waniliowy

  • stewia do smaku

  • lukier -4 łyżki cukru brzozowego

                                             

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zmiel dokładnie płatki owsiane i wymieszaj z mąką. Jajka wbij do miski i zmiksuj na pianę. Dodaj cukier i dalej miksuj. Dodaj jogurt, mąkę, mleko i olej -zmiksuj na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia i aromat oraz dopraw stewią do smaku. Wymieszaj dokładnie. Wlej masę do foremki i piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. przez ok. 50 min (do suchego patyczka).

Przygotuj lukier: zmiel dokładnie cukier brzozowy, dodawaj do niego wodę w bardzo małych ilościach, aż uzyskasz konsystencję lukru.

Po upieczeniu babki i jej wystygnięciu polej ją lukrem.

WIELKANOCNA BABKA PIASKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU:

SKŁADNIKI:

  • 4 duże jajka

  • 200g masła

  • 200g mąki orkiszowej

  • 50g mąki ziemniaczanej                       

  • 160g ksylitolu (lub cukru)

  • skórka i sok wyciśnięty z jednej cytryny

  • 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy

  • 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Na wierzch mielony ksylitol lub lukier z cukru z trzcinowego: kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego, kilka kropli olejku migdałowego i kilka łyżeczek słodkiej kremówki.

                            

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masło roztopić, dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę  i odstawić.
Do większej miski wbić jajka, dodać ksylitol i ubijać ok.10 minut na gęstą i puszystą masę, dodać ksylitol z wanilią lub cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszać mąkę orkiszową z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodawać mieszankę mąk i miksować do połączenia składników. Do ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu.

PASZTET ZE SŁONECZNIKIEM I KASZĄ JAGLANĄ:

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki słonecznika uprażonego na suchej patelni na złoty kolor

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

  • 1 cebula pokrojona w kostkę i usmażona

  • 1 duży ząbek czosnku usmażony razem z cebulą (dodajemy pod koniec smażenia)

  • 1 łyżeczka agaru

  • 1 szklanka  bardzo gorącej wody

  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej

  • sól i pieprz do smaku

                                      

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, gdy są jeszcze gorące. Tylko wtedy zmiksują się naprawdę dokładnie na jednolitą masę a agar je połączy.  Po zmiksowaniu wylewamy do naczynia, przykrywamy folią, a następnie wstawiamy do lodówki.


SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I GRANATEM:

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • ziarenka z 1/2 granata

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • sok z 1/2 cytryny

  • 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki

  • sól morska

                                               salatka.cieciorka.jpg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do miski wrzucamy cieciorkę. piórka cebuli, ziarenka granatu, posiekaną natkę. Wlewamy oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy sól. Mieszamy i gotowe :)

SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ:

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki  białej (albo czerwonej lub czarnej) komosy ryżowej

  • świeże ogórki

  • pomidory

  • szczypiorek lub cebula

  • oliwki kalamata

  • 1 łyżeczka podprażonego zmielonego ziarna sezamu (opcjonalnie)

Sos do sałatki:

  • Przyprawa warzywna,

  • sok z cytryny,

  • sproszkowany czosnek,

  • sól,

  • pieprz,

  • olej z oliwek

  • podprażone, zmielone ziarno sezamu (opcjonalnie).

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

                                   sa%C5%82+z+komosy.jpg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Komosę po wstępnym myciu, podprażamy na suchej patelni do lekko brązowego koloru, potem gotujemy w wodzie lub wywarze warzywnym. Zasada gotowania jak przy ryżu. Na jedną porcję kaszy 2 porcje wody. Warzywa kroimy w kostkę, a oliwki w talarki. Kaszę po ugotowaniu i ostudzeniu mieszamy z pokrojonymi warzywami i sosem. Podajemy np. z chlebkiem czosnkowym.

* Komosę ryżową należy dobrze umyć na sitku (dosyć gęstym uważając aby nie wypłukać ziaren z wodą) pod bieżącą, zimną wodą.

WIOSENNA SAŁATKA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ:

SKŁADNIKI:

  • kapusta włoska

  • kapusta czerwona

  • koperek

  • szczypiorek

  • marchewka

  • zielona pietruszka lub kolendra 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kapusty, szczypiorek, pietruszkę i koperek poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce.

Do warzyw dodać majonez – z ziemniaka, sojowy lub z awokado. Można też dodać być zwykłą oliwę z oliwek z czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami.

Majonez z avocado:

  • 2 dojrzałe (miękkie) avocado

  • sok z cytryny

  • 1 ząbek czosnku lub czosnek z w proszku

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz, przyprawa warzywna

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 łyżeczka szałwi hiszpańskiej

Awokado rozkroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, wybrać łyżką miękką zawartość i zmiksować z resztą składników w blenderze.

SAŁATKA NA LATO:

SKŁADNIKI:

  • 4-5 szklanek zielonych listków (np. jarmuż, szpinak, botwinka )

  • 1 kilka świeżych  lub z  puszki mandarynek

  • około 1/3 szklanki suszonych żurawin

  • około 1/3 szklanki płatkow migdałowych

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

  • 1/4 szklanki soku z cytryny

  • 2 łyżki miodu lub agawe

  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W misce mieszamy liście i owoce oraz płatki migdałowe. W  w szklance lub mikserze miksujemy razem oliwę, sok cytrynowy, miód. Polewamy sałatę. Mieszamy.

SAŁATKA Z BROKUŁAMI I JARMUŻEM:

SKŁADNIKI:

  • jarmuż - 3, 4 liście bez łodyg

  • brokuł -jedna różyczka

  • czerwona cebula - 1/2

  • rozdrobnione orzechy włoskie lub pekan - 1/2 szklanki

  • ogórek - 1

  • szczypiorek - 1 pęczek

  • sałata - 1/2 główki

  • pomidor - 1 duża sztuka

  • papryka (dowolny kolor) - 1

  • czerwona kapusta - ok 1/4 małej główki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Brokuły i kapustę szatkujemy na szatkownicy. Jarmuż kroimy na bardzo drobne paseczki i przecieramy z solą, sokiem z cytryny i odrobiną oleju. Resztę składników kroimy na kostkę lub paseczki. Wszystko mieszamy razem z z sosem do sałatki.

Sos do sałatki:

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżeczki musztardy

  • kilka łyżek oleju z pestek winogron  lub innego

  • sól i pieprz ziołowy do smaku

  • 1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej

  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze dodając taką ilość wody aby uzyskać konsystencję sosu.

 

ZDROWE CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI:

SKŁADNIKI:

  • szklanka płatków owsianych

  • pól szklanki mąki pełnoziarnistej

  • garść płatków migdałowych

  • szklanka wiórków kokosowych

  • garść rodzynek i żurawiny

  • garść ziaren słonecznika i siemienia lnianego

  • łyżeczka sody oczyszczonej

  • 3 jajka

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki ksylitolu

  • 1 łyżka płynnego miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mieszamy suche składniki - poza ksylitolem. Jajka łączymy z olejem, cukrem i miodem i dodajemy do suchych składników, dokładnie mieszamy. Ciasteczka formujemy mokrymi dłońmi, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20min w około 160 stopniach. Zdejmujemy z blaszki dopiero po wystudzeniu i przechowujemy w szczelnym pojemniku

DIETETYCZNE MUFFINY BAKALIOWE:

SKŁADNIKI ( na 12 porcji):

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej

  • 1/3 tabliczki gorzkiej (70%) czekolady

  • 50g rodzynek lub suszonej żurawiny

  • 100g pokruszonych orzechów włoskich

  • 3 łyżki miodu

  • 3/4 szklanki chudego mleka (0,5%)

  • 1 jajko, 2 białka

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. Mąkę, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą w misce, dodajemy mleko, oliwę i jajka oraz miód. Dodajemy pokruszone orzechy i zaparzone rodzynki oraz czekoladę. Dokładnie mieszamy. Papilotki do muffinów wypełniamy powstałym ciastem do 2/3 wysokości foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut pilnując aby nie przypiec.

ROZGRZEWAJĄCY KREM Z DYNI:

 SKŁADNIKI:

  • 500 g dyni (obranej bez skóry i miąższu)

  • 2 pietruszki

  • 3  marchewki

  • 1 kawałek świeżego imbiru (3cm) lub 2 łyżeczki mielonego imbiru

  • 1 łyżeczka curry

  • 1 łyżeczka cynamonu 

  • sok z 1/2 cytryny

  • 1 łyżeczka chilli

  • garść prażonych pestek z dyni

  • 1 łyżka oliwy virgin

  • sól, pieprz do smaku

Podane proporcje wystarczą do przygotowania zupy dla około 4-6 osób

PRZYGOTOWANIE:

Dynię kroimy na pół wybieramy miąższ z nasionami, następnie  kroimy na mniejsze części i każdy kawałek obieramy ze skóry.Pietruszkę, marchew i imbir również obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki.  Kawałki dyni, marchewki, imbiru i pietruszki zalewamy wodą tak aby wszystkie warzywa były zanurzone w wodzie. Dodajemy trochę soli, 1 łyżkę oliwy. Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, cynamon, chilli oraz curry. Zdejmujemy garnek z palnika i za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka, tak by zupa miała jednolitą, gładką konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć ją bulionem. Na koniec doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Serwujemy gorącą z odrobiną kwaśnej śmietany,a wierzch posypujemy pestkami z dyni.